czwartek, 9 listopada 2017

Kulinarnie.


Lubię jesień, ale taką wczesną, jeszcze ciepłą i kolorową. Z tą za oknem jest trochę gorzej. Zimno, szaro i smutno. Zaczyna się kichanie, zmęczenie i... wzmożony apetyt! Też tak macie? W nadziei, że tak (oczywiście kichania i zmęczenia Wam nie życzę, a moja nadzieja wynika zwyczajnie z tej ciemniejszej strony ludzkiej natury), przedstawiam wpis kulinarny! Wypróbowałam kilka przepisów z nowej "Jadłonomii" i sprawa wygląda tak, że Darek pokochał żurek z selera, Józio- smalec z porów i gruszek, a Jurek uwielbia karaibski poncz z marchewek. Założę się, że Wam też coś przypadnie do gustu!







































Smalec z porów i gruszek

Na jeden duży słoik (ja zawsze robię razy dwa, bo możemy przechowywać w lodówce do 10 dni):
1 por
1 gruszka
2 liście laurowe
2 goździki
1 ziarno ziela angielskiego
1-1,5 łyżeczki ziela angielskiego
4 łyżeczki oleju do smażenia
1 puszka białej fasoli (3/4 szklanki fasoli suchej, do namoczenia i ugotowania)
2 łyżki wody
1-2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
1/2 łyżeczki majeranku suszonego
sól, pieprz czarny

1. Pora kroimy wzdłuż na pół i pokroić w półtalarki. Gruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pora, gruszkę, liście laurowe, goździki, ziele angielskie i czarnuszkę. Podsmażamy na bardzo małym ogniu przez 8-12 minut, aż pory będą lekko złote i bardzo miękkie. 
2. W tym czasie w kubeczku blendera miksujemy pozostałe składniki. Z miękkich porów wyławiamy wszystkie przyprawy oprócz czarnuszki, dodajemy całość do zblendowanej fasoli i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą. 



































Żurkowy krem z selera

Na 4 porcje:

1 seler korzeniowy (650kg)
1 jabłko
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku suszonego
1/2 łyżeczki natki pietruszki suszonej
1/2 łyżeczki lubczyku suszonego
olej do smażenia
1 ziemniak
3 szklanki bulionu
1 szklanka żurku
1 ząbek czosnku
2-3 łyżeczki świeżo startego chrzanu
sól i czarny pieprz


Selera obieramy, kroimy w drobną kostkę, a jabłko w skórce kroimy na ćwiartki. 
W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy selera z jabłkiem i przyprawami, smażymy przez 8-10 minut, co jakiś czas mieszając. Obieramy ziemniaka, kroimy w grubą kostkę i dokładamy go do garnka. Smażymy 2-3 minuty, wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem przez 20-25 minut, do czasu aż seler zacznie się rozpadać.
Na koniec dodajemy żurek, świeżo starty chrzan, czosnek i wszystko miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. My uwielbiamy żurek z grzankami!














































Karaibski poncz marchewkowy

Na 3-4 porcje:
2 szklanki soku marchewkowego
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/4 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
ziarna z jednej laski wanilii

Wszystkie składniki blendujemy tak, żeby przyprawy połączyły się z sokiem. Można podawać z lodem, ale bez lodu też jest pyszny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz