środa, 8 lutego 2017

My New Roots.













































     Zima dała się nam ostatnio we znaki! Chorowaliśmy długo i intensywnie. Całe dnie przesiadywaliśmy w domu. Co nas głównie trzymało przy życiu? Bajki, klocki lego i pyszne jedzenie.
Żeby wzmocnić trochę chłopaków staram się gotować zdrowo. Przepisy z "My New Roots" są idealne, bo zdrowe, smaczne i niezbyt skomplikowane. Przetestowaliśmy już wiele, ale ostatnio wygrywa kasza, dynia i pesto z jarmużu!

4 kubki jarmużu
1 kubek surowych orzechów włoskich
ząbek czosnku
starta skórka i sok z jednej cytryny
drobnoziarnista sól morska i łyżka syropu klonowego
2 - 3 łyżki oliwy
dynia piżmowa
kubek prażonej kaszy gryczanej (ja po prostu ugotowałam)
pieprz
1 1/2 kubka ugotowanej białej fasoli
kilka plastrów sera koziego

Z jarmużu, orzechów, cytryny, soli, oliwy i syropu klonowego zrobiłam pesto, czyli porządnie zmieliłam w blenderze. jeśli pesto wychodzi za suche trzeba dodać więcej oliwy. Połączyłam je z ugotowaną kaszą gryczaną i białą fasolą. Dynię pokroiłam na plastry i upiekłam. Na koniec wystarczy przełożyć plastry dyni jarmużowym pesto i kozim serem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz